Založ si blog

Kaddáfího koniec, alebo nejasná správa o konci. . .

Tak nám je Líbya konečne opäť slobodná. Za uplynulý týždeň sa toho naozaj udialo až zázračne mnoho. Padol Bani Walid, dostali Chámisa, Hillary navštívila Tripoli, a za dva dni došlo aj na jej prorocké slová. Takže, konečne môžeme zastaviť bezletovú zónu, a čo je najdôležitejšie, obnoviť tok peňazí do Líbye na podporu novej vlády. Vláda sa môže konečne presťahovať do Tripoli a Líbyjčania môžu začať nový život. A konečne bez Kaddáfího. Tak sme to vyhrali. Tieto správy, ktoré tu bežia už niekoľko dní, majú jasný cieľ. A nechcem nikoho uraziť, ale toto sú správy pre tých jednoduchších. Prepáčte, pre ľudí ktorí sa nie celkom dobre orientujú v súčasnej mediálnej situácii. Prosím, nebuďme stádo oviec.

 

Tak teda za prvé. Niekto musí neskutočne podceňovať Kaddáfího, keď prehlási, že ho dostali v Syrte. Skutočne si neviem predstaviť vedúcu osobnosť Líbye, ako čaká v Syrte, kým jej niekto odstrelí hlavu. Sprostosť na entú. Nehovorím už o tom, že správy o jeho dolapení sa rôznia. To znamená, že každý z rebelov si prianie Clintonovej vyložil inak. Zrejme za to môže, ich nie celkom dobrá angličtina.

 

Za druhé. Tie dennodenné správy o dobytí miest, keď padá jedno za druhým, medzitým návšteva Hillary a vzápätí Kaddáfího koniec. No toto nebudem komentovať. Čo sa babe chcelo, to sa babe snilo.

 

Za tretie. Fotografie a video obsahovo nehodnotím, ale na jeho kvalite si mohli dať viac záležať. Môžem s čistým svedomím prehlásiť, že je to odfláknuté. Čo vysoko oceňujem, je fakt, že si dali vyrobiť aj figurínu. Moja predstava, ako sa tá figúra dostala do rúk rebelov je, že priletela s Clintonovou tým istým lietadlom. Možno aj sedela vedľa nej a možno sem tam aj slovko dve prehodili. Však cesta je dlhá. Rebeli už museli byť strašne netrpezlivý, keď ju vzápätí vytiahli na svetlo božie. Mohli ju nechať aspoň tri týždne odležať, kým sa Hillary dostane domov z ciest. No, ale ktovie, či by jej (myslím tej figuríne) medzitým nezaschla čerstvá krv na tvári a tej druhej na rukách, a uznajte sami, ako by to vyzeralo!

 

Najviac mi je ľúto tých oslavujúcich ľudí na námestiach, no ale na druhej strane, keď Kaddáfí skutočne zomrie budú mať opäť dôvod na radosť.

 

Takže, konečne aj Čína a Rusko môžu smelo zahlasovať za rozmrazenie Líbyjských účtov. Či pristúpia na túto hru, som sám zvedavý. Dúfam, že keď Nová prechodná vláda dostane prvé prachy, spomenie si aj na ďaľšie Hillarino želanie, ktoré hovorilo o tom, že rebeli musia byť jednotný a nie rozdelení na všelijaké frakcie (už neviem ako to presne znelo, ide o pointu).

 

Takže, čo nás to vlastne čaká: Je zvýšená pravdepodobnosť, že tu budú snahy o rozdelenie Líbye z dôvodu, že obyvatelia južnej časti si budú želať odtrhnutie a to z dôvodu snahy o vlastnú správu územia. Ďaľším dôvodom môže byť, že nespokojní obyvatelia juhu sa budú snažiť neustále destabilizovať prímorské mestá. Dočasná vláda urýchlene povolá na pomoc odborníkov za zahraničia, aby jej pomohli vybudovať novú funkčnú armádu a milície. Taktiež bude potrebné dotiahnuť do krajiny odborníkov na nájdenie rakiet zem-vzduch a taktiež na nájdenie skutočného Kaddáfího. Konečne sa naplno rozbehnú kšefty s ropou. Môžu sa začať aj prezidentské voľby. Ako v Líbyi, tak aj vo Francúzsku a USA.

 

Všetko by bolo pekné, keby to tak mohlo byť. Naplánované a nalinajkované. Ďaľší scenár je taký, že v Líbyi sa len teraz začne skutočná vojna. Do konfliktu sa postupne zapoja aj ďaľšie krajiny. Dolár pôjde ku dnu. Euro ho bude nasledovať. Žiadna ropa nepotečie. A najväčší gól bude, keď sa zrazu objaví Kaddáfího dvojník. Presne celkom taký istý.

 

 

 

 

 

Nie som čarodej

19.06.2012

Nie som čarodejník. Túto vetu odkázal premiér Fico učiteľom, ktorí žiadali zvýšenie svojich platov. Pri ohlasovanom šetrení, všelijakých úsporných aj sporných opatreniach, ani nie je divu. Vzápätí, možno hneď na druhý deň, ohlásil svoje presvedčenie schváliť tzv. „trvalý euroval“. Možno, najskôr nám občanom mohol vysvetliť, ako je to s našou [...]

Komu česť, tomu česť

20.05.2012

Naši hokejisti predvádzajú to, čo dlho predvádzať túžili. Ich vlastné chcenie im zväzovalo ruky. Omladením tímu, družstvo stratilo rešpekt pred silnejšími a predvádza tú správnu mladícku agresivitu, má ten správny pozitívny náboj. Zábrany tiež strácajú naši politici. Hrnú sa rozdávať ceny našim športovcom. Možno im zase ponúknu let vládnym špeciálom. [...]

Médiá, Sýria, a ako ďalej

18.05.2012

Bohužiaľ, musím konštatovať, že nielen svetové médiá sa už dávno spreneverili svojmu pôvodnému účelu. Tým účelom bola snaha o objektívne informovanie o udalostiach a dianí. Od príchodu demokracie na Slovensko vidieť významný posun v úlohe médií aj u nás. Keďže TV spravodajstvo veľmi nesledujem, túto situáciu vnímam najmä v printových médiách. Čo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 52027x
Priemerná čítanosť článkov: 2001x

Autor blogu

Kategórie