Založ si blog

Boží zákon. Aby sme vedeli kam kráčame.

Zamyslenie nad nadchádzajúcimi udalosťami.

 

CIA vo veľkom sleduje Twitter a Facebook, sleduje nálady vo svete. NASA sleduje v Antarktíde zlom, hrozí utrhnutie ľadovca s veľkosťou New Yorku. V Syrte objavili podľa Červeného kríža viac ako 400 tiel. Janov opäť bojuje so záplavami. Demonštranti proti Wall Street odmietli násilie v Oaklande. Troch hráčov kriketu poslali za podvod v Británii za mreže. Sýrske tanky strieľali v Homse, zabili 19 ľudí. Útok na Irán je v hre. Líbya nemá dosť peňazí na zaistenie Kaddáfího zbraní. Fukušima vypustila viac radiácie.  Vražda Daniela Tupého zostáva neobjasnená už šesť rokov. Lacná platina skončila v Anglicku. Vláda poslala euroval opätovne do parlamentu.

 

Toto sú informácie z tlače. Pýtate sa čo majú spoločné? Práve som vložil posledný kamienok do pomyselnej mozaiky. Chcem sa preto podeliť s Vami o moje zistenia. Práve som doskladal obraz sveta, ktorý sme budovali. Cesta ďalej však už nie je možná. Aspoň nie týmto smerom. Každodenne musíme riešiť záležitosti okolo eurovalu, platinových sitiek, preferencií hlasov, ktoré sú tak nesmierne dôležité. Či skrachuje Grécko? A kto ho v tom podporoval, aby sa dostalo až sem. Barosso volá po zodpovednosti! Kde bol vtedy keď bolo Grécko prijímané do únie podvodom. Ale nechcem ísť do podrobností. Chcel by som sa na všetko pozrieť trošku z „hora“.

 

Keď spomeniem božie zákony, prestanete čítať, lebo si poviete: „To je zase nejaký náboženský fanatik!“ Keď poviem, že pevným, neomylným krokom kráčame v ústrety vojne, poviete: „To je nejaký blbec, čo je jasnovidec?“ Božie zákony platia! Hovorme im teda zákony. Poznáte tie otcovské múdrosti. Kto druhému jamu kope, ako sa do hory volá. Nerob inému to, čo nechceš, aby iný robili tebe. Božie mlyny melú pomaly… Toto sú múdrosti ku ktorým sa vekmi dopracovali naši dedovia. A riadili sa nimi! Aby mohli prežiť. Mali svoju hodnotu a denne pripomínali našim otcom, hodnotu vzťahov a správania k iným. Už sme dávno na to zabudli a našou jedinou hodnotou je hodnota peňazí. Našu ekonomickú neslobodu, ba až obmedzenosť zakrývame rečami o slobode. Žiadne iné hodnoty už neexistujú. Nik z nás nechce pripustiť, že sa narodil s holým zadkom a s holým zadkom z tohto sveta aj odíde. Ženieme sa za hmotnými statkami, neuvedomujúc si, že nič nám tu nemôže patriť. Zem nám bola zverená do opatery a starostlivosti a nie do vlastníctva. Jedným z najvážnejších zákonov je zákon o zodpovednosti za svoje rozhodnutia a za svoje činy. Hovorí sa mu aj zákon karmy. Tento zákon môžme veľmi jednoducho aplikovať aj na jednotlivé udalosti, ku ktorým dochádza doma aj vo svete. Podľa tohto zákona napr. Grécko, ktoré žilo 3-krát nad pomery, musí odpykať svoj trest a žiť 3-krát pod. Podľa tohto zákona, banky, ktoré nekriticky požičiavali Grécku, musia na svoje kroky doplatiť. Zaujímavá situácia je pri pomoci Grécku. Ak sa dobrovoľne rozhodneme pomôcť Grécku, dobrovoľne sa rozhodujeme tiež sdieľať jeho osud. Tento krok nám časom môže priniesť vďaku a uznanie. Avšak postihnutý musí našu pomoc prijať. Ak ju odmieta, pomoc mu môže byť aj vnútená, avšak s následkami pre obe strany. A pomoc musí byť nezištná a nesmú sa za ňou skrývať bočné záujmy.

 

Čo zaseješ to budeš žať! Ďaľšou formou pomoci, bola naša pomoc pri ochrane líbyjských civilistov. Nik z postihnutej krajiny nás o našu pomoc nežiadal a dokonca sa jej líbyjci urputne bránili niekoľko mesiacov. O pomoc pri „ochrane“ civilistov v cudzej krajine nás požiadalo NATO. NATO teraz žiada líbyu o náhradu výdavkov na vojnové ťaženie vo výške 480 miliárd US dolárov. Avšak bezletovú zónu schválila OSN, preto podľa vyšších zákonov by OSN mala znášať aj následky svojho rozhodnutia. Toto je však už len vrchol jednej absurdnej pyramídy, ktorú vyspelé krajiny postavili vo svete. Vojna v Iraku, Afganistane, kde aj naši vojaci chránia záujmy našej krajiny. Povedzte mi aké! Jeden zdroj z internetu povedal: „USA dostali úroveň demokracie do vyššieho levelu. Už nielenže bezdôvodne zadržiavajú ľudí na Guantanáme, ale ich už vraždia bez súdu, priamo na uliciach, pomocou bezpilotných dronov.“ Toľko internet. A je to pravda! Bezpilotné drony takmer denne „čistia“ zemeguľu od ideových protivníkov USA. Prínos Slovenska je pre NATO absolútne nezaujímavý. Buďme k sebe úprimný a povedzme si, že nás tam viac-menej „trpia“. Trpia aj naše mizerné výdavky na armádu z nášho mizerného rozpočtu a to len preto, aby naša krajina mohla byť v prípade potreby využitá, alebo zneužitá na dosiahnutie ich zámerov. A tiež na politickú podporu ich záujmov. Aké následky budú pre nás z tohto plynúť si netrúfam predpovedať.

 

Jedným z veľmi vážnych prehreškov je nerešpektovanie práv iných. Nerešpektovanie práva na názor. Presadzovanie svojho názoru, svojej pravdy a svojej cesty, musí skôr, alebo neskôr skončiť katastrofou. Domnievať sa, že len ja som ten pravý, môj názor je ten správny, je cesta k istému sebazničeniu. Naopak rôznorodosť názorov a rôznorodosť pohľadov nás môže veľmi obohatiť a urýchliť, alebo zvýrazniť náš posun vpred. V súčasnej dobe sledujem, že iné prejavy ako prejavy súhlasu s hlavným ideovým prúdom sa netolerujú. Tak, ako sú v malom blokované kontá prispievateľov do diskusných príspevkov v rôznych periodikách, blokované blogy na Slovensku, tak sú aj vo svetovom meradle blokované kontá na facebooku, twitteri či youtube. Blokované sú prístupy k serverom, ktoré poukazujú na skutočnosti. Ľudia kritizujúci režim sú odstavovaní na vedľajšiu koľaj. Vyzerá to tak, že pravda musí byť dávkovaná po troškách, aby sme pacienta dočista neotrávili. Tak isto úbohá je aj situácia v médiách, ktoré už mnohokrát neinformujú, ale priamo šíria propagandu, poprípade informujú tendenčne, kedy časť podstatných informácií zostane zamlčaná, alebo je zámerne zahmlená. Utkvel mi v pamäti článok, že každý štvrtý obyvateľ Izraela súhlasí s preventívnym útokom na Irán. Čo je 41% obyvateľov. A teraz sa dopátraj pravdy! Po bližšom skúmaní zistíte, že je to len 14%, čo je viac ako 3/4 obyvateľov. Keďže som už podobnú situáciu zažil, viem že je to predzvesťou zrútenia režimu. Režim sa už drží pri moci pomocou lží a reštrikčných opatrení. Skôr, či neskôr to povedie k jeho kolapsu.

 

To, čo sa deje vo svete, keď každá krajina chce svoj názor presadzovať silou, svedčí o absolútnej strate zdravého rozumu, strate akejkoľvek sebareflexie. Na svete sme nahromadili toľko zbraní, že dokážeme tri krát vyhubiť život na celej planéte. V dnešnej dobe stačí naozaj málo a globálny konflikt je na svete. Už nie je potrebné ani nič urobiť! Pomyselná hranica už bola prekročená a možnosť návratu je už čisto teoretická. V dnešnej dobe už správna otázka neznie: „Či bude globálny konflikt?“, ale „Kedy konflikt prerastie v globálny?“ Odpoveď: „Keď miestne nepokoje a lokálne vojny sa spoja do jedného celku!“ Globálny konflikt sa rozhorí od Alžírska, cez Líbyu, Egypt, Sýriu, Turecko, Irak a Irán až po Afganistan a Pakistan. Frustrácia a hnev týchto národov sa potom otočí proti Európe. Neviem, na čo komu potom budú tie platinové sitká.

 

Naše správanie k našej planéte nesie v sebe podobné prvky ako vyššie popísané udalosti. Drancovanie bohatstva, privlastňovanie si zdrojov energie,  neuvedomujúc si, že Zem je jeden živý organizmus. Vyrúbem horu, zem neudrží vodu, voda zmyje pôdu… Všetko so všetkým súvisí. Zvyšovanie teploty organizmu, kedy 1° Celzia môže zapríčiniť hladomor a vyhubiť celú populáciu ľudí na opačnej strane zemegule. Už dnes nám dáva planéta najavo ako vážne sa nám podarilo narušiť jej krehkú rovnováhu.

 

Ďaľším príkladom sú napr. banky, ktoré doteraz Grécko výdatne podporovali. Posielajú nám jasný odkaz. Bremeno následkov za svoje chybné konanie chcú preniesť na bedrá daňovníkov. Nie sú schopné sebareflexie a chcú sa dokonca vyhnúť zodpovednosti za následky svojho konania. Tu ale platí zákon, že budú musieť znášať následky niekoľkonásobne. Hoci neskôr.

 

Spočítané a podtrhnuté: „Nič, ale naozaj nič dobré nás v nasledujúcich rokoch nečaká!“ Všetky horepopísané udalosti nesú v sebe jedinú informáciu. Najhrubší egoizmus a sebectvo v našom správaní a konaní. Poukazujú tiež na krátkozrakosť našich činov. Následky našich činov môže zmeniť jedine ďaľší z dôležitých zákonov.

Zákon odpustenia. Nadobúda účinnosť vtedy, keď sa jedinec, alebo spoločnosť dokáže pozrieť pravde do očí, s pokorou uznať svoje omyly a zmeniť svoje chybné rozhodnutia. Tento zákon predpokladá aj zmenu konania. Nemyslime si však, že keď to všetko dokážeme, na druhý deň už bude všetko OK. Pokiaľ sme roky alebo desaťročia prispievali ku skaze, podobne dlhé obdobie bude trvať aj náprava. Treba byť pri tom trpezlivý a podriadiť sa cieľom. Aby sme mohli nastúpiť cestu odpustenia, musíme sa očistiť. Očistiť svoje myšlienky od nenávisti, pomstychtivosti a egoizmu. Motiváciou nám musí byť úprimná snaha o nápravu. Pokiaľ jedinec alebo spoločnosť, nie je ochotná nažívať v zhode so zákonmi, ich rešpektovanie je vynucované trestami. Dochádza k nim vtedy, keď dlhodobo vedome porušujume pravidlá, nie sme ochotní podriadiť sa zákonom dobrovoľne, čím si vlastne obmedzujeme slobodu voľby a okolnosti nás prinútia konať tak, ako je nevyhnutné. Trest býva zdanlivo neprimerane tvrdý, aby zasiahol ľudí na najcitlivejších miestach, aby sa hlboko vryl do podvedomia a stal sa súčasťou nášho každodenného bytia.

 

Tieto riadky píšem preto, aby sme si lepšie uvedomili, že stojíme na rozcestí. Máme na výber dve tie isté možnosti. Buď sa vydáme na cestu pokánia dobrovoľne, alebo si vyberieme cestu očistenia formou trestu. Výsledok bude ten istý, líšiť sa bude len cesta k nemu.

Nie som čarodej

19.06.2012

Nie som čarodejník. Túto vetu odkázal premiér Fico učiteľom, ktorí žiadali zvýšenie svojich platov. Pri ohlasovanom šetrení, všelijakých úsporných aj sporných opatreniach, ani nie je divu. Vzápätí, možno hneď na druhý deň, ohlásil svoje presvedčenie schváliť tzv. „trvalý euroval“. Možno, najskôr nám občanom mohol vysvetliť, ako je to s našou [...]

Komu česť, tomu česť

20.05.2012

Naši hokejisti predvádzajú to, čo dlho predvádzať túžili. Ich vlastné chcenie im zväzovalo ruky. Omladením tímu, družstvo stratilo rešpekt pred silnejšími a predvádza tú správnu mladícku agresivitu, má ten správny pozitívny náboj. Zábrany tiež strácajú naši politici. Hrnú sa rozdávať ceny našim športovcom. Možno im zase ponúknu let vládnym špeciálom. [...]

Médiá, Sýria, a ako ďalej

18.05.2012

Bohužiaľ, musím konštatovať, že nielen svetové médiá sa už dávno spreneverili svojmu pôvodnému účelu. Tým účelom bola snaha o objektívne informovanie o udalostiach a dianí. Od príchodu demokracie na Slovensko vidieť významný posun v úlohe médií aj u nás. Keďže TV spravodajstvo veľmi nesledujem, túto situáciu vnímam najmä v printových médiách. Čo [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 51972x
Priemerná čítanosť článkov: 1999x

Autor blogu

Kategórie