Založ si blog

Referendum

Opäť Vás zdravím. Tak, ako som avizoval posledne, dnes sa budeme zaoberať otázkou referenda. Túto tému som uprednostnil aj preto, že v súčasnosti začína byť navýsosť aktuálna. Keďže téma je jasná a jednoduchá, opäť nebude dlhá. O to dlhšie však bude jej presadenie do reálneho života.

Tož, pome na to!  V prvom rade si musíme uvedomiť, že referendum nie je anketa! Ak to naše politické strany myslia s demokraciou na Slovensku vážne, mali by ctiť referendum ako jeden z najvyšších ústavných zákonov. Keďže naše politické strany referendum ctia, mali by ho povýšiť do primeranej úrovne. Morálne aj zákonne. To znamená jednoducho to, že referendum by sa malo konať, len v skutočne závažných otázkach týkajúcich sa smerovania Slovenska, a nie napríklad vtedy, keď sa mi už nechce platiť poplatky za televízne vysielanie. Takáto otázka môže referendum len dehonestovať. Do okruhu otázok, o ktorých by sa mohlo hlasovať v referende však rozhodne patria otázky o našom postoji k EU, k spoločnej mene, vzdanie sa rozhodovacích právomocí v prospech niekoho iného a za akých podmienok, naše pôsobenie vo vojenských organizáciách a pod. Tiež otázka platu poslancov, by mohla byť prednesená v referende, pretože nepoznám na Slovensku iný prípad, kedy si dotyčná osoba sama sebe schvaľuje odmeny a nemusí ich „vyrobiť“. Ale to je trošku z iného súdka.:)

Lenže skôr, ako pristúpime k ďaľšiemu referendu, poslanci musia nájsť dosť odvahy a schváliť ústavný zákon, ktorým by už konečne nespochybniteľne pridelili referendu náležité miesto medzi zákonmi. Okolo referenda musia utíchnuť všetky polemiky a každý musí pochopiť, že výsledok referenda pri nadpolovičnej účasti voličov má LEN A JEDINE záväzný charakter, takže automaticky musí byť vydaný ako zákon s platnosťou na niekoľko rokov. Koľko rokov, to je vecou dohody. Po uplynutí tejto doby môže byť otázka znovuotvorená. Pri nižšej účasti zrejme voliči nepovažujú otázku za životne dôležitú.

Ale! Čo je nemenej dôležité, aby referendu predchádzala široká dikusia založená na faktoch a zmysluplne vysvetľujúca výhody aj nevýhody nášho rozhodnutia. Pri tejto diskusii, by mala do úzadia ustúpiť propaganda a kampaň jednostranne a demagogicky podporujúca ten či onen názor. Takisto otázka musí byť postavená jasne, bez sugeračných prvkov. Pri komplikovanej odpovedi by otázka mohla byť podporená aj niekoľkými podotázkami na ktoré sa dá jednoznačne odpovedať.

Takže ak niekto chce použiť v blízkej budúcnosti nástroj referenda, musí si byť vedomý, že niekoľko vecí referendu musí predchádzať. Netreba sa unáhliť, všetko potrebuje svoj čas! Ak nemá byť dodržaná správna postupnosť, žiadne referendum nemá význam.

 

Do volieb sa budem venovať najmä skvalitneniu domácej „politiky“ a na rad príde aj volebný zákon.

Nie som čarodej

19.06.2012

Nie som čarodejník. Túto vetu odkázal premiér Fico učiteľom, ktorí žiadali zvýšenie svojich platov. Pri ohlasovanom šetrení, všelijakých úsporných aj sporných opatreniach, ani nie je divu. Vzápätí, možno hneď na druhý deň, ohlásil svoje presvedčenie schváliť tzv. „trvalý euroval“. Možno, najskôr nám občanom mohol vysvetliť, ako je to s našou [...]

Komu česť, tomu česť

20.05.2012

Naši hokejisti predvádzajú to, čo dlho predvádzať túžili. Ich vlastné chcenie im zväzovalo ruky. Omladením tímu, družstvo stratilo rešpekt pred silnejšími a predvádza tú správnu mladícku agresivitu, má ten správny pozitívny náboj. Zábrany tiež strácajú naši politici. Hrnú sa rozdávať ceny našim športovcom. Možno im zase ponúknu let vládnym špeciálom. [...]

Médiá, Sýria, a ako ďalej

18.05.2012

Bohužiaľ, musím konštatovať, že nielen svetové médiá sa už dávno spreneverili svojmu pôvodnému účelu. Tým účelom bola snaha o objektívne informovanie o udalostiach a dianí. Od príchodu demokracie na Slovensko vidieť významný posun v úlohe médií aj u nás. Keďže TV spravodajstvo veľmi nesledujem, túto situáciu vnímam najmä v printových médiách. Čo [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 51967x
Priemerná čítanosť článkov: 1999x

Autor blogu

Kategórie