Založ si blog

Rom 44: Čo očakávam od budúcej vlády

Politické zamyslenie.

 

Srdečne Vás zdravím a prajem skutočne všetko dobré v roku 2012. Dúfam, že to vyznelo viac úprimne, ako sarkasticky, pretože máme pred sebou mimoriadne náročné obdobie. Pokúsim sa zhrnúť do pár viet moje očakávania od budúceho parlamentu a vlády SR.

 

Zmena volebného systému.

Zmeniť volebný systém z politického, na občiansky. Je potrebné, aby každý okres mal svojho zástupcu v parlamente. „Sila“ hlasu jeho poslanca, by sa rovnala percentuálnemu počtu zastupovaných občanov (voličov). Pre slovenský parlament je dostačujúce, aby mal len toľko poslancov, koľko má okresov.

 

Vyrovnaný rozpočet.

Skôr, či neskôr budeme musieť dlhodobo pristúpiť k tejto alternatíve. Čím skôr tak učiníme, tým lepšie pre nás.

 

Zmeniť vzťahy s NATO.

Ukončiť spoluprácu s alianciou NATO. Táto otázka úzko súvisí so zahraničnou politikou SR. Je dôležité, aké myšlienky chce Slovensko presadzovať vo svete. Ak sú to myšlienky humanity, nemôžme byť ďalej členom tejto militantnej organizácie.

 

Stanoviť vízie zahraničnej politiky.

Bohužiaľ, táto téma, je témou našej odvahy a nášho sebavedomia. Napriek tomu, alebo práve preto, že sme malý štát, mali by sme mať vlastný názor na svetové dianie a patrične ho aj prezentovať na európskej a svetovej úrovni. Bohužiaľ, malosťou nášho myslenia sa pasujeme do role vazalov a otrokov. V rámci EU si musíme uvedomiť, že v prvom rade musíme hájiť a napĺňať požiadavky vlastných občanov.

 

Stanoviť priority dlhodobého rozvoja.

Musíme si stanoviť ciele rozvoja. Tieto by mali byť stanovené na základe historických tradícií výroby, našej geografickej polohy a prírodných zdrojov. Tieto ciele dlhodobo podporovať a chrániť.

 

Viem, že moje očakávania hraničia so sci-fi, ale už inej cesty niet. Čím skôr si uvedomíme potrebu zmeny, tým ľahšie to pre nás bude. Bohužiaľ, všetky zmeny môžu byť realizované až po zmene nášho vlastného hodnotového rebríčka, pretože naše zákony, naše postoje sú jeho zrkadlom. Verím, že konečne sa podarí dostať do parlamentu ľuďom, ktorí nájdu v sebe odvahu zmeniť veci o 180°, a taktiež zostaviť vládu rozumnú, odvážnu a dostatočne sebavedomú. Tiež verím, že našu snahu o zmenu, nezmaria nadchádzajúce svetové udalosti.

Vybraným témam sa budem v tomto roku venovať podrobnejšie.

Nie som čarodej

19.06.2012

Nie som čarodejník. Túto vetu odkázal premiér Fico učiteľom, ktorí žiadali zvýšenie svojich platov. Pri ohlasovanom šetrení, všelijakých úsporných aj sporných opatreniach, ani nie je divu. Vzápätí, možno hneď na druhý deň, ohlásil svoje presvedčenie schváliť tzv. „trvalý euroval“. Možno, najskôr nám občanom mohol vysvetliť, ako je to s našou [...]

Komu česť, tomu česť

20.05.2012

Naši hokejisti predvádzajú to, čo dlho predvádzať túžili. Ich vlastné chcenie im zväzovalo ruky. Omladením tímu, družstvo stratilo rešpekt pred silnejšími a predvádza tú správnu mladícku agresivitu, má ten správny pozitívny náboj. Zábrany tiež strácajú naši politici. Hrnú sa rozdávať ceny našim športovcom. Možno im zase ponúknu let vládnym špeciálom. [...]

Médiá, Sýria, a ako ďalej

18.05.2012

Bohužiaľ, musím konštatovať, že nielen svetové médiá sa už dávno spreneverili svojmu pôvodnému účelu. Tým účelom bola snaha o objektívne informovanie o udalostiach a dianí. Od príchodu demokracie na Slovensko vidieť významný posun v úlohe médií aj u nás. Keďže TV spravodajstvo veľmi nesledujem, túto situáciu vnímam najmä v printových médiách. Čo [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: EÚ sa zhodla, že Ukrajine treba dodať viac systémov protivzdušnej obrany

18.04.2024 06:00

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 51970x
Priemerná čítanosť článkov: 1999x

Autor blogu

Kategórie