Založ si blog

Médiá a ochrana ústavnosti a demokracie.

Cenzúra sa zakazuje. Toľko článok 26, ústavy SR.

 

Dnes by som chcel poukázať na ďaľší fenomén, ktorý sa objavil v  našich médiách a už dlhšiu dobu prerastá do nádoru, ktorý je zhubný nielen pre médiá samotné, ale aj pre celú spoločnosť, Najšokujúcejším prejavom cenzúry bol zákaz vydania knihy, ktorej obsah nie je známy, ale bol vyhlásený za poškodzujúci osobné práva ctihodného občana SR. Je fakt, že s týmto zákazom, médiá nemajú nič spoločné, ale chýbajú tu novinári, ktorý by tento skutok pranierovali a inteligentným informovaním útočili na podobné neduhy. Podobne som si všimol, že niektoré vážne vládne rozhodnutia a podpisy pod medzištátnymi zmluvami sú nám podsúvané v článkoch rôzne zaobalené, články vyznievajú tendenčne a dokonca sú rozporuplné.  Články sa nezaoberajú obsahom zmlúv a ich následkami pre občanov, ale slúžia výhradne na reguláciu verejnej mienky. Najdôležitejšou úlohou novinára je robiť protiváhu konaniu moci, nie byť jej hlásnou trúbou. Na to existujú rôzni hovorcovia a tlačové odbory. Čo je však oveľa horšie, aj správy preberané zo zahraničných médií sú skresľované. Mohol by som tu uviesť množstvo konkrétnych príkladov, najmä v oblasti vojenského ťaženia krajín NATO, alebo informovania o európskych problémoch. Avšak nechcem zachádzať do podrobností.

Pre nás, občanov SR, je dôležité to, že médiá sa vôbec nezaoberajú faktom, že tohtoročné voľby na Slovensku nemajú žiadnu oporu v ústave. Už len priamym logickým uvažovaním človek dôjde k poznaniu, že vyslovenie nedôvery vláde nemôže byť dôvodom na vyhlásenie volieb do Národnej rady SR. Tým, že nadchádzajúce voľby nemajú žiadnu oporu v ústave, sa médiá vôbec nezaoberajú. Pritom tento fakt je životne dôležitý pre udržanie ústavného poriadku v republike. Nechcem ani domýšľať do dôsledkov, aké následky toto konanie našich ústavných činiteľov, podporovaných médiami, môže mať.

Podobne sa médiá správajú k ľuďom, ktorí na svojich blogoch alebo diskusiách pod článkami kritizujú konanie vedúcich činiteľov tejto krajimy. Mnohé ich príspevky sú mazané, alebo odsúvané do úzadia, kde im zabezpečia úspešnú nečitateľnosť. Spoločnosť, resp. jej vedúci predstavitelia, ktorí sa obávajú poznať pravdu, dokonca sa ju snažia skryť aj pred občanmi, nemôžu ďalej úspešne viesť národ k svetlým zajtrajškom. To, že nám v štáte opäť začínajú vyrastať disidenti, tiež mnohé napovedá. Silno mi to niečo pripomína.

 

 

Nie som čarodej

19.06.2012

Nie som čarodejník. Túto vetu odkázal premiér Fico učiteľom, ktorí žiadali zvýšenie svojich platov. Pri ohlasovanom šetrení, všelijakých úsporných aj sporných opatreniach, ani nie je divu. Vzápätí, možno hneď na druhý deň, ohlásil svoje presvedčenie schváliť tzv. „trvalý euroval“. Možno, najskôr nám občanom mohol vysvetliť, ako je to s našou [...]

Komu česť, tomu česť

20.05.2012

Naši hokejisti predvádzajú to, čo dlho predvádzať túžili. Ich vlastné chcenie im zväzovalo ruky. Omladením tímu, družstvo stratilo rešpekt pred silnejšími a predvádza tú správnu mladícku agresivitu, má ten správny pozitívny náboj. Zábrany tiež strácajú naši politici. Hrnú sa rozdávať ceny našim športovcom. Možno im zase ponúknu let vládnym špeciálom. [...]

Médiá, Sýria, a ako ďalej

18.05.2012

Bohužiaľ, musím konštatovať, že nielen svetové médiá sa už dávno spreneverili svojmu pôvodnému účelu. Tým účelom bola snaha o objektívne informovanie o udalostiach a dianí. Od príchodu demokracie na Slovensko vidieť významný posun v úlohe médií aj u nás. Keďže TV spravodajstvo veľmi nesledujem, túto situáciu vnímam najmä v printových médiách. Čo [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 51903x
Priemerná čítanosť článkov: 1996x

Autor blogu

Kategórie