Založ si blog

Spiknutie a nadchádzajúce voľby.

Od novembra mi vŕta hlavou, čo sa to vlastne na Slovensku deje? Snažim sa dopátrať súvislostí. Už som bol zato hanený aj zosmiešňovaný, a týmto článkom chcem tému ústavnosti, alebo protiústavnosti nadchádzajúcich volieb uzavrieť.

 

Ústava hovorí:

Čl.73 (1) Národná rada Slovenskej republiky má 150 poslancov, ktorí sú volení na štyri roky.

Čl. 81a Mandát poslanca zaniká (okrem iného)

a) uplynutím volebného obdobia

Čl. 82 (5) Zasadanie Národnej rady Slovenskej republiky sa skončí uplynutím volebného obdobia alebo jej rozpustením.

Viac sa ústava volebným obdobím nezaoberá. Z toho sa dá vydedukovať, že volebné obdobie, je obdobie 4 rokov, ktoré keď uplynú, skončí sa zasadanie NR SR. Pred uplynutím volebného obdobia môže byť Národná rada rozpustená. Ústavný zákon 330/2011 o skrátení volebného obdobia hovorí nasledovné:

Čl. 1 (1) Volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky zvolenej v roku 2010 sa skončí dňom volieb do Národnej rady Slovenskej republiky.

a pokračuje článkom, ktorý hovorí, že to bude 10.marca. Lenže volebné obdobie nemôže skončiť, musí uplynúť. A to je rozdiel! Lenže ja nie som žiadny právnik a už vôbec nie ústavný. Preto právny výklad ústavnosti, alebo protiústavnosti volieb prenechám odborníkom.

 

Mňa ako občana, trápi, že právny štát stojí na troch pilieroch moci, ktoré sa majú navzájom kontrolovať. Ústavný poriadok má zabezpečiť, aby tieto tri zložky nezneužívali moc, preto ústava jasne vymedzuje hranice, v ktorých majú naši ústavní činitelia konať, a taktiež presne stanovuje kroky, ktoré majú byť vykonané napríklad aj v prípade vyslovenia nedôvery vláde Národnou radou SR. Tieto kroky preukázateľne neboli vykonané, naopak. Dovolím si celkom otvorene prehlásiť, že došlo k dohode troch  ústavných inštitúcií (z verejne dostupných zdrojov), ktoré sa dohodli, že ústava im v tomto prípade nevyhovuje a že ju teda účelovo zmenia. Parlament, vláda, prezident. Dovolím si to nazvať spiknutím. Týmto vytvorili nebezpečný precedens, ktorý predpokladám, bude mať dohru na súdoch. O tom, čo ich k tomu viedlo, nebudem špekulovať. Ja, ako občan, som šokovaný aroganciou moci a myslím si, že v tomto prípade boli porušené všetky zásady slušnosti a hrubo pošliapané ústavné právo našimi najvyššími ústavnými činiteľmi, ako aj politickými stranami, ktoré sú zastúpené v Národnej rade SR. Ako občan si myslím, že tieto politické strany a ľudia ktorí ich reprezentujú nemajú žiadne právo viac sa uchádzať o dôveru občana vo voľbách.

 

Predpokladám, že tieto skutočnosti budú ešte dlho pretriasať právnici a historici. Pre mňa sa to dnešným dňom skončilo.

Nie som čarodej

19.06.2012

Nie som čarodejník. Túto vetu odkázal premiér Fico učiteľom, ktorí žiadali zvýšenie svojich platov. Pri ohlasovanom šetrení, všelijakých úsporných aj sporných opatreniach, ani nie je divu. Vzápätí, možno hneď na druhý deň, ohlásil svoje presvedčenie schváliť tzv. „trvalý euroval“. Možno, najskôr nám občanom mohol vysvetliť, ako je to s našou [...]

Komu česť, tomu česť

20.05.2012

Naši hokejisti predvádzajú to, čo dlho predvádzať túžili. Ich vlastné chcenie im zväzovalo ruky. Omladením tímu, družstvo stratilo rešpekt pred silnejšími a predvádza tú správnu mladícku agresivitu, má ten správny pozitívny náboj. Zábrany tiež strácajú naši politici. Hrnú sa rozdávať ceny našim športovcom. Možno im zase ponúknu let vládnym špeciálom. [...]

Médiá, Sýria, a ako ďalej

18.05.2012

Bohužiaľ, musím konštatovať, že nielen svetové médiá sa už dávno spreneverili svojmu pôvodnému účelu. Tým účelom bola snaha o objektívne informovanie o udalostiach a dianí. Od príchodu demokracie na Slovensko vidieť významný posun v úlohe médií aj u nás. Keďže TV spravodajstvo veľmi nesledujem, túto situáciu vnímam najmä v printových médiách. Čo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 51982x
Priemerná čítanosť článkov: 1999x

Autor blogu

Kategórie