Koniec sociálnych výhod v Lýbii.

29. októbra 2011, Rom 44, Nezaradené

Zamyslenie nad sociálnymi výhodami v Líbyi.

 

Viacero domácich aj svetových denníkov prinieslo v posledných dňoch výpočet sociálnych výhod líbyjského obyvateľstva. Tento zoznam výhod, je tak široký, že ja, ako Slovák mu v žiadnom prípade nemôžem uveriť. Tiež nechápem, akého hrozného diktátora to zvrhli? Lenže to je z môjho slovenského uhla pohľadu. Možno sa chceli mať ešte lepšie. Denníky priniesli takisto správu, že tieto výhody nebudú naďalej poskytované.

 

Našťastie, hneď na druhý deň sa objavili správy, že Kaddáfí mal na zmrazených účtoch 200 miliárd. Zrejme dolárov. Nevyzeral, že by si tieto peniaze vzal so sebou. Preto predpokladám, že zostali tam, kde boli. Z tejto čiastky už bolo rozmrazených a uvoľnených 1,5 miliardy pre potreby Novej líbyjskej vlády. To znamená, že tam zostalo 198,5 miliardy US doláčov. Vŕta mi hlavou, ako tie peniaze rozmrazujú a tiež to, ako ich zmrazujú a na akú teplotu? Ale aj to, ako popri všetkých tých sociálnych výhodách, ktoré režim Kaddáfího poskytoval, dokázal Kaddáfí nazhromaždiť 200 miliárd a pritom nezadĺžiť krajinu.

 

Predpokladám, že to nazhromaždené bohatsvo tyrana teraz vrátia líbyjskému ľudu. Pri počte obyvateľov líbye okolo 6 miliónov, je to 33 tisíc US dolárov na hlavu. USA aj OSN to chcú urobiť čo najskôr. Pri mojej 4-člennej rodine by to činilo 132 tisíc US dolárov pre moju rodinu. To nehovorím o mojich rodičoch atď…Takže konečne dobrá správa pre Líbyu. Sociálne výhody môžu byť poskytované aj naďalej. Prostriedky na to sú. Takže v Lýbii môžu konečne plnými dúškami užívať demokraciu a taktiež naďalej požívať sociálne výhody štátu.

 

Alebo som niekde vo výpočte urobil chybu.